Seorang pakcik di warung kopi simpang tiga Kota Bharu- Kuala Krai dan Gua Musang, pada suatu petang sebelum PRK DUN Manek Urai.

"Aku hidup di sini sudah lebih tujuh puluh tahun. Banyak manis aku telan. Tidak kurang juga pahit aku rasa. Pendek kata serba-serbi aku lalui bersama Manek Urai. Dan inilah kali pertama dalam kempen sejarah pilihan raya aku dengar dijanjikan dengan anak emas.

"Siapapun boleh berjanji, lidah tidak bertulang. Tapi natijahnya seringkali janji tinggal janji. Masa nak pilihan raya berduyun-duyun mari. Selepas itu hilang entah ke mana, kalau panjang umur lima tahun pula bertemu," katanya membuatkan warung tersebut riuh rendah dengan babak PRK Manek Urai.

Mengambil kira cakap pakcik itu kadang-kadang terfikir, rakyat Manek Urai tidak asing dengan anjakan paradigma. Kematangannya tidak mampu diperlekehkan oleh retorik Umno. Rakyat Manek Urai melihat percaturan parti politik dari sudut integrasi.

Maka kehadiran Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan, bermalam di rumah orang kampung, mencanang pelbagai program komuniti hatta menoreh getah ketika pusara arwah Paksu Wel masih lagi basah adalah gambaran solidariti Umno menghambat 99 peratus pengundi Melayu.

Dan panorama meniti denai dan lurah, gotong royong membersih kubur,memotong rumput, ziarah orang tua, orang sakit, orang mati dan sebagainya ditonton seluruh rakyat Manek Urai.

Realiti projek mee segera tidak perlu dipertikaikan lagi. Itulah budaya Umno warisan zaman berzaman.

Bukan menafi satu kemuliaan. Tetapi sekadar menyatakan aksi dipertontonkan Umno itu bukan perkara baru, sebaliknya kenikmatan itu sudah dirasai rakyat di bawah pimpinan kerajaan Pas sejak hampir 20 tahun.

Umno dianggap malang apabila cuba menciplak kejujuran amalan kerajaan Pas untuk menambat hati pengundi Manek Urai menjelang pilihan raya kecil (PRK). Segalanya sudah terlambat.

Jadi memang patut kalau di luar sana ramai yang bertanya mimpi apa Umno sampai begitu sekali kehadirannya di Manek Urai kali ini? Ada yang cuba beri jawapan, Umno ingin menebus dosa silamnya yang sudah terlalu banyak disajikan kepada rakyat.

Bagaimanapun ia disangkal oleh banyak pihak. Umno bukan ingin menebus dosa, tetapi dalam konteks pilihan raya Umno kembali membawa dosa silam buat ke sekian kalinya untuk mengaburi mata rakyat Manek Urai.

Masakan pada saat begini baru kalut hendak meniti denai dan lurah? Kenapa tidak dulu-dulu lagi projek mee segera disalurkan kalau benar simpati Manek Urai sebagai sebuah daerah yang mundur dan wajar dibangunkan?

Realiti udang di sebalik mee tidak pernah terlindung. Umno punya motif tersendiri di Manek Urai. Sekurang-kurangnya tragedi pahit pasca pilihan raya umum yang lalu dan kekalahan 5-1 pada PRK dapat ditebus.

Tambahan Tok Pa dan Awang Adek baru sahaja diberi mandate oleh Najib menerajui Umno Kelantan pasti kredibiliti serta reputasi awalnya wajar dipamerkan dengan bijaksana.

Namun mampukah sandiwara Umno selama hampir dua bulan itu berjaya diterjemahkan kepada rakyat? Hanya 12,653 pengundi Dun Manek Urai berhak menentukannya.

Dan di situ juga anak emas akan muncul bersama satu pahala atau dosa? - azm _

TPM: Satu malaysia sudah mengetahui keputusan PRK Manek Urai. Hj Mohd Fauzi Abdullah (Abe Uji si Pemborong Ikan) merangkul gelaran YB menggantikan al-marhum Pak Su Weil dengan mengalahkan bekas CEO Kesedar Tuan Aziz Tuan Mat. Majoriti untuk Abe Uji hanya 65 undi. Kecil saja tapi besarnya meruntuh impian TPM TS Muhyiddin Yassin yang mahu membina jambatan RM7-10juta merentangi Kota Agropolitan Anak Emas Si Manek Urai.

1Malaysia hari ini menyaksikan pelbagai ulasan dan analisis tentang hasil PRK dan risikonya buat kedua pihak PAS dan BN-UMNO. Penangan para pengundi MU mencedera-parahkan BN-UMNO walaupun terpaksa senyum dalam tangisan. Senyum sumbing menang dalam kalahnya. Bangga dapat menipiskan bilangan majoriti PAS dengan ' power fulus'nya, usaha keras segala jabatan kerajaannya, menabur maknika bantuannya dan lain2 tanpa segan malu @ melanggar etika pilihanraya.

Tahniah buat Abe Uji, PAS dan rakyat Manek Urai. Anda berhak menang lebih dari majoriti 65!

0 Responses so far.

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen Anda