SEPATUTNYA TURUN 48 SEN DAN HARGA MINYAK RM1.42 SAHAJA- GUAN ENG.

Oleh- Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 17 Dis (Hrkh) - Harga petrol sepatutnya diturunkan 48 sen kepada RM1.42 dan bukan diturunkan 10 sen sahaja, seperti yang dilakukan oleh kerajaan semalam, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Menurut beliau, keputusan kerajaan menurunkan harga petrol sebanyak 10 sen kepada RM1.80 mulai semalam tidak menunjukkan harga pasaran sebenar, di mana harga pasaran minyak mentah dunia semasa berlegar sekitar RM157 satu tong (US$45). Keputusan itu juga, katanya, tidak memberi kesan besar kepada peningkatan pendapatan orang ramai.

"Pada 2005, harga minyak mentah dunia berada sekitar RM164 setong (US$47) dan harga petrol di Malaysia adalah RM1.42 seliter. Jadi perkiraan yang sama perlu diguna pakai dalam menentukan harga semasa petrol di negara ini," kata Guan Eng.

Bercakap dalam sidang media di pejabatnya semalam, beliau juga meminta kerajaan mengarahkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) supaya menurunkan tarif elektrik berikutan harga bahan api yang semakin menurun sejak kebelakangan ini.

"Harga petrol sudah diturunkan beberapa kali sehingga RM1.80 tetapi tarif elektrik masih kekal seolah-olah harga petrol masih RM2.60 seliter," katanya. Menurutnya, TNB menggunakan 60 peratus gas dan 40 peratus arang batu untuk menjana elektrik untuk keperluan pengguna.

"Harga gas menurun sedikit tetapi arang batu menurun lebih 50 peratus. Jadi TNB tidak mempunyai apa-apa lagi alasan untuk tidak menurunkan tarif elektrik," kata Guan Eng. Beliau berkata, jika TNB mampu membayar RM4 bilion setahun kepada pengeluar tenaga bebas (IPP) untuk tenaga yang tidak digunakannya, ia juga harus mampu menurunkan tarif elektrik kerana ia digunakan oleh keseluruhan rakyat negara ini. Sumber: Harakah Daily Net 18 Disember 2008.

TPM: Sebagai salah satu negara pengeluar minyak, wajarnya kita dapat membeli bahan api itu dengan harga lebih murah dari harga terkini, walaupun baru 2 hari lepas harga minyak diturunkan seciput lagi, seposen. Macam orang banyak, kita juga mengharapkan harga barangan akan turun di pasaran.

Betul kata KM Pulau Pinang tu, patut benar kerajaan menyuruh TNB menurunkan tarif elektrik yang digunakan oleh semua rakyat tu. Kenapa ianya masih kekal semahal sewaktu harga minyak RM2.60 seliter dulu, lagipun harga arang batu di pasarannya juga telah jatuh murah! Keprihatinan dan kerjasama semua pihak mengurangkan beban rakyat marhein sangat-sangat diperlukan.S.O.S.

2 Responses so far.

  1. bagus blog kau ni.aku link lah ok

  2. sdr megat. terima kasih segalanya. moga kita dirahmati Allah dgn datangnya kedua2 tahun baru hijriah 1430 dan 2009Masehi.

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen Anda