PAS Desak Malaysia Usir Duta Amerika

- Irwam Muhammad Zain

KUALA LUMPUR, 12 Jan (Hrkh) - PAS mendesak kerajaan segera mengusir Duta Amerika dari Malaysia kerana negara itu bersekongkol dengan Israel menyerang Gaza. Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar kerajaan Malaysia perlu mengambil langkah tersebut sebagai tanda komitmen kita dalam isu keganasan rejim Zionis terhadap penduduk Gaza.

"Jika kerajaan Malaysia serius membantah tindakan Israel dan apa yang dipersetujui Amerika, tindakan mengusir Duta Amerika perlu segera dilakukan". "Jika enggan berbuat demikian bermakna mereka (kerajaan Malaysia) merestui apa yang diputuskan oleh Amerika iaitu membenarkan Israel terus menyerang Gaza," tegas beliau. Jelas Mahfuz, tindakan sebegitu perlu dibuat selain dari tindakan memboikot barangan dari Amerika.

Selain mengusir Duta Amerika, PAS juga mendesak agar kerajaan Malaysia memanggil Duta Mesir dan mendesak Mesir agar membuka sempadan di Rafah agar bantuan dapat disalurkan kepada Palestin. "Jika Mesir enggan berbuat demikian, Malaysia boleh mendesak negara-negara OIC supaya memboikot Mesir," jelas Mahfuz.

Mahfuz tidak dapat hadir ke Mesyuarat Khas Dewan Rakyat membincangkan isu di Palestin hari ini menjalani pembedahan kecil Sabtu lalu dan masih berada di wad Hospital Besar Alor Star. - Sumber HarakahDaily.


0 Responses so far.

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen Anda