Syukur kita tiba di 'eidulfitri manis. taqabbalallahu minna waminkum.
syukur kami dapat rayakannya dengan agak meriah. aku diberi kesempatan bersama keluarga untuk bertakbir dan berolat sunat 'eid di musalla berdekatan. ramadhan yang berlalu sempat kuisi dengan ibadat puasa penuh. solat sunat tarawih juga dapat kukerjakan walau bersendirian di rumah. aku masih lemah, belum betah untuk hadir berjemaah solat di musalla.

masih kurasai kesan uzuran yang kutanggung sejak 2 ramadhan 1428H (bersamaan 15 sept 2007M/ tahun lalu) hingga aku dihunikan wad rumah sakit HRPZ2 kota bharu tu. untuk mendapat rawatan. sejak itu aku terlantar dirawat para doktor dan jururawat yang begitu dedikasi hinggalah 7 mac 2008M / tahun ini. keluar wan sehari sebelum PRU12 yang bersejarah itu. jadinya hampir 6 bulan aku dikurantin. di bahagian bawah leherku ditebuk sedikit untuk tracheostomy dan terpaksa menggunakan ventilator @ mesin bantu pernafasan.
aku tetap reda dan bersyukur atas kurnia dugaan serta nikmat-Nya.

mulanya pihak doktor/ pegawai perubatan di sana memutuskan aku menghidap mysthenia gravis melalui simptom-simptom yang mereka temui di diriku. (?) lalu aku diberi ubatan dan rawatan yang sesuai dengan penyakit tersebut. suntikan diberi, darah diambil beberapa kali sehari. namun diriku tidak banyak perubahan positif.

di wad teratai tu hampir setiap hari ada jiran sewad yang pergi dahulu mengadap-Nya. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'uun. kadang-kadang terlintas di fikiranku sempatkah atau tidak aku melihat semula rumahku! masih adakah peluang aku bertemu saudara-maraku! namun syukur alhamdulillah aku masih diberi hari-hari esok!

sebelum discaj pihak perawat telah mengambil sedikit tisu pada otot lengan kananku sebesar straw dan panjangnya hampir seinci. dalam kadar waktu segera mereka terbangkan / hantarkan benda tu ke HKL. sebelum 4 jam mesti tiba di sana!
dan sebulan kemudian kabarnya benda tu dterbangkan pula ke jepun untuk mengenalpasti penyakit dan sudah tentu menyediakan ubat penawarnya. hampir dua bulan kemudian (julai) pihakku diberitahu oleh dr pakar bahawa penyakit yang kutanggungi itu ialah pompe's disease, satu penyakit lemah saraf (hingga pergerakan peparu) yang kata mereka ada kaitan dengan keturunanku, penyakit genetik. 'tahlah.

aku juga diberitahu, setakat ini belum ada ubat yang sesuai untuk kuambil! namun sebagai suplimentri kutelan pil habbatussauda', neorobion, multivitamin dan bethoven (?)..dan sudah tentu rintihan doa yang berpanjangan agar aku diafiatkan oleh Yang Maha Pemberi Penawar dan Pemberi Sembuh itu.
alhamdulillah aku rasai ada perubahan baik walaupun sedikit-sedikit.

Kini dalam mengisi waktu senggang yang banyak / dalam cuti istirehat yang panjang akibat penanggungan penyakit kronik ini; aku dihangatkan semula untuk mencatat puisi. di wad teratai / rumah sakit dulupun aku ada mencatatkan beberapa buah puisi, sekadar melayan ilham yang tiba. antaranya yang tersiar Sakarat 4 di Mingguan Siasah ( terima kasih sdr MSO)dan Daun Jarak Yang Lagi Gugur pada Dewan Sastera mei 2008 (terima kasih sdr editor DS).

syukur kepada Allah dan terima kasih tidak terhingga buat teman-teman penyair khususnya sdr rosli k matari, leo aws dan beberapa teman lain yang menyuntik kembali kesegaran luar biasa untuk kugarap kembali kalimat-kalimat puisi. semangat untuk berkarya semakin baru dan hangat hinggalah sempat kukumpul puisi-puisi baru dan lama; dan berhasil menelurkan buku antologi NEGERI DI BAWAH BULAN yang siap minggu lepas. itulah buku puisiku yang ketiga selepas RUANG DALAM (1986) dan RACUN ABADI (2001). syukur.

bagi melancarkan pengedaran buku NDB itu aku memang mengharapkan sokongan teman-teman penyair dan peminat puisi melayu malaysia khususnya dan nusantara amnya. insya Allah.
0 Responses so far.

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen Anda