Sejarah Yang Digelapkan

Sejarah Yang Digelapkan
Jusuf Rijal ( Jose Rizal ) Bapa Kemerdekaan Filipina. Sorang Berbangsa Melayu Dan Beragama Islam Yang Sengaja Diubah Status Agama Beliau Oleh Pihak Penjajah Sepanyol Ketika Menjajah Filipina Dahulu.

" Kalau Sultan Suleiman tumpas di Sepanyol, sejarah Melayu Filipina telah merakamkan betapa Magellan seorang pengembara terulung Sepanyol telah ditumpaskan oleh Lapulapu di kepulauan Bisayaas. Sejarah Fillipina pada keseluruhannya ditulis oleh mereka yang beragama Katholik. Kerana itu mereka telah melindungi fakta sebenar, terutama sekali kebenaran bahawa Jose Rizal adalah seorang cendikiawan Melayu yang beragama Islam. Kalau kita cermati sajak-sajaknya kita akan dapat gambaran betapa beliau pernah berada di Mekah untuk mencium kaabah. Malahan kalau kita teliti betul-betul akan perkataan Bahasa Tagalog itu ia merupakan Bahasa melayu Kuno ataupun bahasa kedaerahan. Contohnya: Orang sana berkata 'Ano Pangalan Mo' yang membawa makna 'Apa nama mu'. Bukankah 'pangalan' sama dengan perkataan 'panggilan'? "
~~MT 1.1.2000 ~~Tranung Kite Cyber Link.

5 Responses so far.

  1. jose rizal bukan melayu tetapi tausug (orang sulu). dalam bahasa tausug/suluk ada perkataan MALAYU' yang bermaksud BERJAUH. tausug percaya bahawa MELAYU = BAJAU. bangsa BAJAU terdapat di INDONESIA, FILIPINA DAN MALAYSIA.

  2. Bajau juga tidak mau mengaku melayu. Memandai mandai sj blog ini memelayukan semua bangsa.

  3. Jose Rizal nisd menganut Katolik, matipun sebagai Katolik. Pengikut Isa al Kalimatullah

  4. Jose Rizal nisd menganut Katolik, matipun sebagai Katolik. Pengikut Isa al Kalimatullah

  5. http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0610&pub=Kosmo&sec=Akademi&pg=ak_04.htm

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Memberi Komen Anda